my digi buddies

The Manager !!

My photo
penang, Malaysia
21 years old. Student UITM -keep loving me ♥

Wednesday, April 24, 2013

Pengalaman Interview dan Sedikit Tips. Part 1

Assalamualaikum. Hai. "kenyit- kenyit mata sambil buat muka cute ala-ala gwiomi, sekarang kan tengah fenomena gwiomi sampai aku yang tak minat korea ni pun jadi minat bahaha"

Aku nak share sikit ilmu dan pengalaman aku interview baru-baru ni. Alhamdulillah sekarang aku dah kerja dekat pejabat guaman area Butterworth, Penang. Aku bukan nak bongkak dan tidak sama sekali berlagak nak cakap yang aku ni dah dapat kerja, aku nak share je pengalaman aku kalau korang rasa tak puas hati atau rasa macam pengalaman aku tak best sebab pengalaman korang lagi best pegi tulis kat blog sendri bhahaa.

Ceritanya bermua disini: Aku call pejabat ni tanya kerja kosong sebab dapat nombor fon office ni pun dari kawan aku, so aku call office ni dalam pukul 3.00 petang, aku call terus boss kat situ

Aku: Assalamualaikum, saya Fatin Izzati dari sekian sekian sekian  .... Saya nak tanya berkenaan jawatan kosong?
Boss: Waalaikumsalam, ya, masih ada jawatan kosong, awak free ke harini 
Aku:  saya free 
Boss: boleh awak datang office pada pukul 5petang ni,
Aku: boleh, bagi alamat office?
Boss: @#$%^^()(*&^ (bagi alamat office)

aku pun bagi tahu mama n ayah yang aku kena pegi interview pukul 5ptg ni, ayah tak bagi pegi sorang so mama kenalah teman anak dia ni pegi office tu ye lah ayah pelik sebab orang interview selalunya pagi tapi aku ni time nak tutup office dah mana tak cuak orang tua tu kan :)

aku pun bersiap iron baju kurung semangat nih nak pilih baju pun dekat setengah jam (perempuan kan), siap-siap aku pun sampailah office tepat pukul 5ptg tu, sampai je aku jumpa lah receptionist cakap nak jumpa En sekian ni. dia bagi aku duduk dekat client room dalam 5minit mcamtu aku kena bagi IC n isi borang permohonan kerja. selesai satu sesi ni.

sesi kedua aku kena buat typing test (ujian menaip) cuak gila aku mana taknya tetiba kena typing test dengan aku tak ready apa pun, so dengan tak confident nya aku buat typing test tu, dapat text in english so aku pun buat lah dengan focus ye lah kena taip cepat sebab set time. habis je masa tu tunggu dalam berapa minit dia panggil masuk dalam bilik boss. Ok ni saat yang paling aku gabra, nak pegi ke bilik boss tu kena lalu dekat depan all staff, so sedikit menjadi tumpuan dan gabra meningkat ke tahap maksimum.

masuk bilik Boss bagi Salam. kalau dia tak suruh duduk jangan duduk sampai boss tu pelawa suruh duduk baru duduk.(sedikit tips). make sure korang sediakan resume yang printed, sebab first dia akan review our resume and lepas tu baru dia suruh perkenalkan diri. dia bagi aku pilihan whether nak introduce diri melalui bahasa inggeris or bahasa melayu, Boss," if u choose english its ur advantage" so aku pun terkeluar lah perkataan yang pertama dengan menggunakan bahasa inggeris sebab gabra punya pasal dia cakap macamtu. bahaha.

Paling penting yang akan di nilai is experience. Aku bold kat situ sebab nak mengatakan bertapa pentingnya pengalaman bekerja tu. "If u have degree but zero in experience there is noting and when u have a diploma/stpm/spm with 2-3 years experience u are the person who are company looking for"

And if u are with zero experience once u are been invited into interview, make them confidence with u which is  tell them if they are not giving u chances to work here (that company) how u will gain the experience and this is the sentences that I use for hihii. So here I sharing you some tips and pengalaman aku dimana aku nak korang amik yang baik and buang yang buruk, yang buruknya please please please reduce ur nervous feeling dimana akan menggangu anda dalam interview tersebut. Banyak lagi nak share sebenarnya and nak cerita my first day bekerja, tapi nanti tunggu Part 2 punya ye. Harap- harap aku dikurniakan kudrat yang lebih bagi memastikan post Past 2 aku boleh di publishkan bhaha :D

Thanks for read this post 
ambil yang jernih dan buang yang keruh :)
semoga anda semua dimurahkan rezeki dan ingat rezeki tu tak akan datang tanpa usaha
With Luv Fatin
Wasalam 






1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete