my digi buddies

The Manager !!

My photo
penang, Malaysia
21 years old. Student UITM -keep loving me ♥

Saturday, November 27, 2010

tips mengurangkan atau mengelak jerawat !

TAHUKAH ANDA..??

Jerawat berlaku kerana pelbagai faktor. Antaranya perubahan hormon, keturunan (genetik), tekanan dan makanan ..

بِسْـــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalamualaikum semua ?? ..

here i have some tips yang boleh u all amalkan untuk mengurangkan atau mengelak jerawat :

1. Ambil wudu' sebelum tidur.

2. Pastikan diri berwudu' sepanjang masa.

3. Elakkan diri daripada tekanan.

4. Pastikan anda mempunyai rehat dan tidur yang cukup.

5. Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku kerana ia akan menyebabkan jerawat menjadi bengkak, merah dan berparut (radang).

6. Berdisiplin dalam menggunakan pencuci muka dan ubat.

7. Pastikan pencuci muka anda betul-betul sesuai dengan kulit muka.

8. Pastikan tangan anda sentiasa bersih kerana jika tangan kotor (mempunyai bakteria), maka ia akan memindahkan bakteria ke muka apabila anda menyentuh muka.

9. Pastikan kain pengelap muka anda sentiasa bersih dan lembut.

10. Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

11. Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.

12. Elakkan dari membuat atau memikirkan perkara-perkara yang boleh menaikkan ghairah nafsu.

13. Pastikan muka anda benar-benar bersih selepas memakai mekap.

-insyaAllah-


thanks for read this entry !

http://www.smileycodes.info

Monday, November 22, 2010

"SEBELUM KITA MENGELUH"

بِسْـــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
subhanallah....alhamdulilah...allahuakbar....


1. Hari ini sebelum kamu mengatakan kata-kata yang tidak baik, pikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berbicara sama sekali.

2. Sebelum kamu mengeluh tentang rasa dari makananmu, pikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

3. Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa, pikirkan tentang seseorang yang meminta-minta di jalanan.

4. Sebelum kamu mengeluh bahwa kamu buruk, pikirkan tentang seseorang yang berada pada tingkat yang terburuk di dalam hidupnya.

5. Sebelum kamu mengeluh tentang suami atau isterimu, pikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Allah untuk diberikan teman hidup.

6. Hari ini sebelum kamu mengeluh tentang hidupmu, pikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

7.Sebelum kamu mengeluh tentang anak-anakmu, pikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

8. Sebelum kamu mengeluh tentang rumahmu yang kotor karena pembantumu tidak mengerjakan tugasnya, pikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

9. Sebelum kamu mengeluh tentang jauhnya kamu telah memandu, pikirkan tentang seseorang yang menempuh jarak yang sama dengan berjalan.

10. Dan disaat kamu lelah dan mengeluh tentang pekerjaanmu, pikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti anda.

11. Sebelum kamu menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain, ingatlah bahwa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

******

لاَّ إِلَهَ إِلاَّ الله مُحَمَّد رَّسُوْلُ اللهِ



thanks for read this entry !!
thanks to friend cause allowed me share ths entry !!

Sunday, November 21, 2010

ak kawan plus wayang !

bismillah............
assalamualaikum......??
jap2 buang sikit sawang2 hembus2 skit habuk2 lap skit bg berkilat plus bersilau2 balik ! huhu done
motif? kan lama xupdate tu lah tujuannyoo bt menda2 td hoho

mood: sgt gumbira plus sedang dengar lagu2 r&b sambil2 update blog..

***********

[ trafic light merah so snap pic lu !! hoho ]

gambar 1: location in car otw to follow up my appoiment braces... muka pepagi ak mmg mcm gini pucat hoho.. appoiment kul 10 so kena kua awal lah sbb nak amik bdak ilah skali.. pakai baju kurung? sbb ari jumaat sopan skit haishh awak nihh.. hehee... ok bibir pown xsempat nak celet lip gloss.. pepagi xda mood nak conteng muka so more to natural ok ! lgpn kg nak zohor senang skit xde lah membazir nak kena remove make up balik
*tetibe tahu berjimat*

[ duta yg xberbayar ]

gambar 2: location at sunway carnival mall.. after siap cuci pagar besi and doctor tu tambah besi lg and proses ape entah dlm molot nih sampai lengoh lah menganga kering habis bibir2 nihh dbuatnyo.. *sabar* je lahh .. ok, dental sgtlah dekat dgn mall ni so awal lg dlm kul 12 masa ni g sunway tgk2 ada now showing SKYLINE ajak dak ilah tgk.. so ilah pn bersetuju ! hasilnya terBAEKKK derr !

[ besar punya wa kasi ]
gambar 3: sangat berpuas hati dgn lakonan mereka tp ending dia xgempak sgt rasanya nt ada part2 kot sbb ending dia mcm bukan ending haha.... ape pown mmg berbaloi lahh !! ^_^

[ Mc Value Lunch ]
gambar 4: beli ticket wayang pukul 2.45 so lepas2 g beli ticket kami sempat lah g lunch kat mcd sunway.. jimat lg sbb g time lunch hoho.. burger itu fav gua ! spicy chicken mc dulux...

[ gune student card ]
gambar 5: jimat lg haha sbb bli ticket wayang guna student card so 6 hinggit je k.. berbaloi2 lahh dh arr 1st day movie ni kua dapat murah pulak.. rasa mcm org yg paling untung lah*


*********

next day hang out ngn mber sek teknik !
kereta dipandu oleh imman aliah so dia amik kami suma then trus ke sunway..
smpi2 sunway suma blank nak buat apa..?? so bincang punya bincang punya bincang kami nak tgk harry potter ! buget best tp hampehh rasa mcm nak pijak2 je ticket tu * tp xdpt apa pn kalu pijak smpi lunyai pown.. layan je lahhhh ( hampa plus kucewa )

P = pandu perlahan
gambar 6: kereta yg dipandu dgn penuh berhati2... hoho ye lah sgt... ak ddk belakang tengah2 sbb buget kena air cond byk skit dr org tepi haha... *xsenonoh*

ticket mahal :(

gambar 7: ticket mahal rm10 bg haku mahal tau korg xpe 10 hinggit mcm seposen jew ... mahal lahh sbb slalu tgk gune student card tp ari sabtu student card xboleh pakai... hoho sodeh2....harry potter mcm hape ag bosan plus mengantok plus mcm nak baling popcorn je nasb popcorn da habis.....

[ beauty is needed ]
gambar 8:jadi duta guardian pulak haha.. dak kecik tu nama dia nadia mber satu class satu dorm kat hostel dlu...kecik2 je bdaknyaa tp bila bersuara 3km leh dengar tau awak !! *lebih2 skit* huh


[ toek shupping ]
gambar 9:nama diberi oleh ibu bapanya ainil ameera sikit punya sodap tp nama timangan 'TOEK' lain bebenor haha.. apepown dia cool je org nak panggil dia apew pown.. umah dia dekat je ngn haku... kuntot pown bau aihh..

[ kami ]
gambar 10: wahhhHHhhh COMELNYAA mereka mat bangla xtermasuk k !...... edit mcm gini motif sbb ada mat bangla kat blakang tuhh haha.. mat bangla berkata2 ddlm hati
*haku pown nak pames* kui3

[ antique ]
gambar 11:location dluar sunway carnival...


[ the end ]
gambar 12: last one ! caputer by me budak paten ! sudah2 xpyh ke bwh da abes pownn...
entry kali ni banyak gambar kan..rajin tak?? hoho harap korang senyum je sepanjang skodeng blog ak ! :)




thanks for read this entry !! >.<
hope enjoy...be my follower k

Saturday, November 13, 2010

TAKDIR !!

PERJALANAN TAKDIR YANG MENAKJUBKAN...



Pada suatu hari sepasang suami isteri sedang makan bersama di rumah mereka. Sedang mereka makan, kedengaran pintu rumah mereka diketuk oleh seseorang. Si isteri telah membuka pintu dan dilihatnya seorang lelaki meminta sedekah. Si isteri merasa terharu dan dia bermaksud hendak memberikan sesuatu. Tetapi sebelumnya dia bertanya dahulu kepada suaminya, "Wahai suamiku, bolehkah aku memberikan makanan kepada pengemis ini?" Alangkah sedihnya hati si isteri apabila mendengar jawapan daripada suami yang dicintai yang telah menjawab, "Tidak usah! Usir saja dia, dan tutup kembali pintu!" Dengan kuasa Allah, pada suatu ketika si suami yang menjalankan perniagaan telah mengalami kerugian yang teruk dan menderita kerana banyak hutang, sehingga rumahtangga mereka porak peranda. Akhirnya rumahtangga mereka musnah akibat berlaku perceraian. Tidak lama setelah itu bekas isterinya berkahwin lagi dengan seorang pedagang di kota. Dikisahkan, pada suatu hari ketika ia sedang makan bersama suaminya (yang baru), tiba-tiba ia mendengar pintu rumahnya diketuk orang. Setelah dibuka pintu ternyata tamu tak diundang itu adalah seorang pengemis yang sangat mengharukan hati wanita itu. Maka wanita itu berkata kepada suaminya. "Wahai suamiku bolehkah aku memberikan sesuatu kepada pengemis ini?" Suaminya menjawab, "Berilah makan kepada pengemis itu." Setelah memberi makanan kepada pengemis itu isterinya masuk ke dalam rumah sambil menangis. Suaminya dengan perasaan hairan bertanya kepadanya, "Mengapa engkau menangis? Apakah engkau menangis kerana aku menyuruhmu memberikan daging ayam kepada pengemis itu?" Wanita itu menggelengkan kepalanya, lalu berkata dengan nada yang sedih dan sambil terisak-isak menahan tangis, "Wahai suamiku, aku sedih dengan perjalan takdir yang sungguh menakjubkan hatiku. Tahukah
engkau siapa pengemis yang ada di luar itu? Dia adalah suamiku yang pertama dahulu." Mendengar keterangan isterinya sedemikian, si suami sedikit terkejut, tetapi segera ia pula bertanya "Dan tahukah engkau siapa aku yang kini menjadi suamimu ini? Aku adalah pengemis yang dulu diusirnya...!" Begitulah kisahnya, saudara-saudaraku, maka berikan sesuatu itu kepada yang haqnya. Usahlah suka menghina dan mencaci sesama kita, terutama yang kurang bernasib baik.
Allah itu MAHA KUASA..

MARI RENUNG2 KAN WAHAI RAKAN ! ^_^




THANKS FOR READ THIS ENTRY !! :)

Friday, November 12, 2010

tutorial wearing shawl

assalamualaikum....?? semua follower blog budak paten!
and selamat datang for those yg 1st time singgah kat blog paten nih (sgt menghargai)

semangat yg berkobar2 sbb tu caption kali ni agak besar hohoho... sbenarnya semangat nak tunjuk kat korang ak bt video cara pki selendang kat blog ak nihhh... so korg kena hargai pengorbanan ak yew (tah apew2 lahh dak paten nih) hahaha ! xde motif


so entry yg baru ni nak ajar korang2 yg gemar mengenakan pelbagai jenis selendang..!! actually ak xreti sgt pown nak ajar org kan.. tp setiap kali on9 facebook ada ja im chat or inbox yg menanyakan pasal cara gua pki slendang.. sorry if ur request sometimes i didnt reply, myb terlepas pandang.. selagi lg mohon maaf ea..

so i btkan video ni KHAS utk sesiapa yg nak belajar ok !! (female) onlyyyy repeat voice female only ok !
sorry GUYS ure not allowed for view this video ok !! sbb bukan korg nak pki pown adehh..
entry ni gua bt sepecial utk kaum hawa jeww.. !!
cakap banyak pown xguna bai... jom click kat video nihh......

sorry kalu ada pernounsation yg salah sehingga menbingitkan telinga2 anda yg mendengar !! (bt xdengar ja oukeh)


video



cakap pown macam dah x betol sbb mulut i kena ulser (mata ikan) dekat lidah dgn pg td baru lepas g tretment braces doctor tue letak besi pulak kat belah belakang gg.. sgt2 lah tidak selesa..rasa nak baling keluar je besi ni tp apakan daya ! :(
apa yg i tunjuk ni lah cara yg i selalu pakai, nt kalu ada cara baru lg i upload video lg kat korg ok!! ( baget baik and rajin ) hohoho... tidak ku sangka2 ak sgt rajin ! >.<


so selamat mencuba yeaaaaa kawan2 yg ku sayangi dan ku timang2 manjaaa!! heheeee



thanks for view and read this entry !!

Monday, November 8, 2010

NIKMATI KEGEMBIRAAN !!

ASSALAMUALAIKUM..?? hai u' all...

mesti semua macam ghairah je tgk tajuk entry kali ni... semenjak dua menjak tiga menjak dan empat menjak ni ak rajin update blog ak kan?? ak pn naik pelik dan hairan.. padahal xda apa pn yg nak dihairan kan sbb ak cuti sem skrg ni dk umah relex2 jeww nak keje tidak mendapat restu mana2 pihak.. so just stay at home like a GOOD GIRL do
(saja besarkan caption tu bg korg nampak skit)
>.<

...........................................................................
[ maaf entry kali ni xda gambar ]
camera memory full ! (alasan) padahal malas nak upload ! haha !


mari soksehsokseh bersama saya !

mula: pada suatu hari.... xde lah igt ni darjah dua ke nak starting cerita je kena pada suatu hari i already 8teen lah (sudah cukup umur utk tgk wayang SX) haha saje nak gtau bufday i baru je berlepas beberapa hari yg lalu, tp nak bg hadiah sempat lg tau u oll ! (:

dah mari i bg beberapa
tips untuk nikmati kegembiraan !!

kita tidak dapat lari daripada perasaan sedih dan kecewa dalam kehidupan kita. kengkadang perkara kecil pown boleh menguris perasaan. .banyak cara untuk menghilangkan perasaan itu cuma bergantung pada ketahanan mental dan emosi kita..ada beberapa tip yg nak i share ngn u oll ok now scrool mouse korg ke bawah cepat ! :)

  1. lupakan kenangan pahit... bunyinya agak senang tetapi agak susah untuk diaplikasikan. ok cuba latih diri u all utk tidak mengingati emosi lalu. tanamkan azam utk fokus kepada masa depan u all, cita2, famly, career n friends. even proses ni mengambil masa tetapi ia boleh dipercepatkan dgn disiplin diri dan cuba alihkan perhatian kpd perkara lain .
  2. sentiasa bersyukur... ucapkan syukur seikhlas hati kerana anda masih mampu melihat, mempunyai 5 deria yang lengkap dan kawan rapat yang memahami. ucapan alhamdulilah setiap hari membantu meresap jauh ke dalam diri kita.
  3. buang sikap risau... perasaan risau akan menjadikan u all sedih, kecewa dan takut . buang sikap risau, cuba belajar utk bertenang dan latih diri utk mengawalnya.
  4. ubah fikiran... situasi sedih dan kecewa tidak akan merubah segalanya. sebaliknya, cuba fikir perkara yang baik- baik dan cari nilai positif. ia mungkin memberi keuntungan dalam jangka masa panjang ! :)
  5. belajar menjadi pemaaf...sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi takut, sedih, kecewa, cemburu atau dendam. belajar menjadi pemaaf akan memberi ketenangan kepada diri kita..
  6. ketawa dan hiburkan hati...ketawa itu tidak boleh dibuat -buat, sebaliknya ketawa itu biarlah benar- benar mengembirakan anda. menonton cerita lucu, membaca komik, bersama kawan- kawan yang pandai berjenaka boleh membuatkan kita ketawa tanpa dipaksa. ketawa boleh menghilangkan perasaan sedih.
  7. hati mesti 'keras'... dengan keras hati, ia memberi kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati yang terbuka. anggap musibah yang berlaku kepada kita adalah balasan kecil atas perbuatan kita di masa lalu. sebelum tido, tanamkan dalam minda untuk menjadi seorang yang ceria pada keesokkan harinya. apabila bangun tido, katakanlah hari ini adalah hari baru untu anda.so, tekadkan dalam diri anda untuk menjadikan hari ini adalah hari yang baik dan sebaik yang mungkin dari hari sebelumnya..


thanks for read this entry ! :)


Saturday, November 6, 2010

LANGKAWI HERE I COME !


ASSALAMUALAIKUM ! kak kiah jawab "WAALAIKUMSALAM"
.................................................

jom ak bawa korg jalan ke PULAU LANGKAWI tp kena naik ferry dlu taw tp for those yg nak tunjukkan bakat renang silakan! hah ak da balik pown hengkau xsampai2 ag kak jah! ok teruskan cerita kami g langkawi seramai 18 orang tp bukan budak class ak je ada bdak class lain pn join skali, tp majoritinya bebudak class ak lah... jom chek it out how langkawi it is.. tp xbyk sgt lah gambar sbb kemalasan nak tunggu upload itu satu penyiksaan ouhh twink..twink..

gambar diambil pada jam 4 ptg, tempat atas ferry no seat perlu kah bgtaw ?? haha !
(padahal ak sendrik un xtahu no seat ak nih)

.....................................................


ferry ni lah yg bawa kami!! :)
tgk cuaca time ni hujan lebat lah jugak..cuba hgpa bayangkan kami ddk kat tengah laut time hujan2 nih ouh mmg xboleh dbayangkan (apa wa ckap nih) bayangkan,dibayangi,bayangkan,membayangkan,berbayang,membanyangi,pembayang, bayang- bayang sudah2 bagusnyew lah korgg ni ea rajin membaca ! :p



BIG APPLE terletak betol2 depan chalet ktaorg.. apa lg pg ptg siang mlm arr ak mkn donut, paverot ak tuh.. lg2 yg cheese punyo.. adeh sedap weyh sedap taw x !


BAHAN BUKTI !


muka syiokkk sbb dapat mkn BIG APPLE DONUT ^_^

nak sikit?? xleh arr wa pun xcukup nih

...................................

oupsss lampu MERAH!!BERHENTI!! BERHENTI!! amik gambar dulu
[NIAT SEBENAR]

muka bahagia sbb dapat pandu toyota inova dengan sempurna.. huh.. sampaikan para penumpang nyenyak tdo lah ak bawak.. sbnarnya ada dua bijik kendraan 1 ag van toyota yg dipandu oleh MOHD NAZRIN..so yen cuti sem ni lu leh bt part time ngn syarikat bas sekolah k.. haha!

^____________^


cantek x camera case polka dots omelnyeww omelnyeww ! camera casing ni dibeli sehari sebelum berenang ke langkawi disebabkan camera i sgt buas dn suka menjatuhkan diri sendiri so sebelum perkara yg x diingini berlaku kpd camera ni baik prepare baju kebal utk dia.. so even dia bunuh diri skali pn xda lah mati kan habis kuat cedera ringan jerkk.. harganya rupiah 250000 korg bahagi ngn mata wang malaysia 350 so dapat lah nilah RM dia.. so berapa eh??
(ak tipu jerkk) ape ke biul sgt g kira adehh jgn mudah tertipu je kwn2 yg disayangi !

^___________^


camera case bersama inova key....... busan2 tunggu nasi pataya lambat sgt ni lah kesempatan yg diambil.. ok lah kan dari main kenyit2 mata ngn org yg x dikenali.. huh =.="


[ TOYOTA INOVA yg disewa selama 3hari ]


MPV siapakah ini?? no plat langkawi hgpa xnampak kah?? xkan MPV ak kowt kan ak penang mali.. xda lah nak gtau kami g langkawi ni jejalan naik MPV ni lah, leh masuk 8 org include the driver ok n the driver is ME bdak PATEN!! hebat x?? ala auto tu yg sonang jo kalu manual tu agak lah jugak nak bawa trun naik bukit kan..alhamdlah xjd ape yg x diingini cuma ada 1 tragedi yg blaku but its secret!! only me n mohd nazrin sahaja yg tahu!! haha nak tahu jgk p tanya dia...



[ baget xnak bg org kenal cepat2 ttp muka ]

saja tutup muka xnak bg org kenal haha....
jom nak naik beca ngn aku x?? tp ak demand skit arr dari pkck beca yg biasa, sanggup?? hekhekk ^_^


ILAH ngn PATEN

bdak ilah ni lah yg ke sana ke mari ngn ak time ktaorg g langkawi nih... gambar2 i suma ni pown dak ilah yg tulung ambikkan.. cantik kan?? thank u sooo much ilah.. i luv u!! ( bodek ) haha nt leh tlg amikkan gambar i ag oukeh?? :)
btw she a good friend oukeh!!
harap2 ilah baca entry nih.. mst dia call ak trus nak blanja McD huhu.... twink..twink..



xpayah ke bawah dah sbb ni picture last lah sayam eh silap2 SAYANG !...

saja buat muka cute ^_^



thanks for read this entry !